Koncertek helyszínei

Rotunda

Páratlan akusztikával rendelkező 13. századi román stílusú, műemlékileg védett, hatkaréjos körtemplom, amely nemcsak magyarországi, de európai kitekintésben is egyedülállóan különleges műemlék. A feltehetőleg  XIII. század legelején épített és XIII-XIV. századi freskókkal ékesített körtemplom az elmúlt századok többszöri átépítését követően ma már ismét eredeti állapotában fogadja az érdeklődőket. 

Az európai román építészet egyedülálló emlékei a kívül kör, belül hatkaréjos kárpát-medencei körtemplomok. A hatszögre szerkesztett forma a kereszténység szentháromságtanával függ össze. A hatkaréjú hármas lánccsillag a szentháromság fogalmát jelenti, a legtökéletesebb mértani formába, a körbe mint Isten jelképébe foglalva.

Ebből a templomtípusból hazánkban a kiszomborin kívül négy ismeretes: a gerényi (Ung megye, Horjany, Ukrajna), a karcsai (Borsod-Abaúj-Zemplén m.), a kolozsmonostori (Cluj-Manastur, Románia) és a vésztői (Békés m.). Ez utóbbi kettőnek régészeti föltárás alapján csak alapfalait ismerjük. Látványosságban, díszítettségben, kiforrottságban első helyen a kiszombori áll.


Kiszombor történetéről, műemlékeiről és gyönyörű épületeiről  ide kattintva olvashat részletesen!

 

 

 

 


Ady Endre Művelődési Ház

Címünk: 6775 Kiszombor, Szegedi u. 13. 
Tel.: 62/297-465
mobil:06-70/621-67-28
e-mail: aemhaz@gmail.com
Facebook: www.facebook.com/aemhaz

 

 


Zenepavilon

Makovecz Imre tervei alapján készült fedett közösségi tér a fürdő főbejáratától jobbra található, koncerteknek, kiállításoknak és más zenés rendezvényeknek biztosít helyet; felavatására 2012 júniusában került sor. A zenepavilont medence övezi, amelyen két fahíd vezet át; kettős kupolájába fából faragott madarat erősítettek.